Van 2 september tot en met 13 oktober kun je je mening kenbaar maken over de komst van Windpark Waterwolf! Klik hier om je mening te geven.
V: Hoe zit dat met de slagschaduw?
A: Slagschaduw ontstaat als de zon schijnt op een windmolen, waardoor achter de molen schaduw valt. Als de wieken dan draaien, beweegt die schaduw ook. Die bewegende schaduw heet slagschaduw. Mensen kunnen daar last van hebben als die schaduw bijvoorbeeld over een raam van het huis gaat.
Slagschaduw ontstaat vooral in de lente en de herfst. De zon staat dan lager, terwijl de zon nog wel met enige regelmaat schijnt. In de winter staat de zon nog lager en is de schaduw langer, maar schijnt de zon minder vaak. In de zomer is er de meeste zon, maar de zon staat dan hoger aan de hemel waardoor de schaduw van de windmolen aanzienlijk korter is.
De windmolens worden uitgerust met een stilstandregeling. Zodra de schaduw over een woning heen draait vallen de wieken stil. Zo valt er niet te veel slagschaduw op een woning. In de praktijk is dat maximaal 6 uur per woning per jaar.
Het Rijk is bezig met nieuwe normen. De conceptnorm is maximaal 6 uur per jaar en maximaal 20 minuten per dag. Deze conceptnorm moet nog onder andere goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. De inwerkingtreding van de nieuwe norm is voorzien op 1 juli 2025. Wij voorzien dat onze vergunningaanvraag daarna plaatsvindt. Op ons windpark zal de nieuwe norm dus van toepassing zijn.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaat-informatie op te slaan en/of te raadplegen. Toestemming geven voor deze technologieën stelt ons in staat gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit bepaalde functies en mogelijkheden nadelig beïnvloeden.