VRAAG & ANTWOORD

5. Hinder?

Categorie: 5. Hinder?
V: Maken de windmolens geluid?
 

A:

Als windmolens draaien maken ze geluid. Als je dat bij de bron meet, schommelt dit afhankelijk van het type windmolen, tussen de 103 en 105dB. Op een afstand van 250 meter is dat 45dB en op een afstand van 500 meter 39dB. Geluid speelt een belangrijke rol bij de planning en realisatie van windmolens. De overheid wil via normen hinder beperken.

Het Rijk is bezig met nieuwe normen. De concept normen zijn 45 dB Lden (een gewogen gemiddelde over de hele dag, waarbij de nacht zwaarder weegt) en 39 dB Lnight (gemiddelde gedurende de nacht). Bij lokaal maatwerk kunnen die naar 47 dB en 41 dB. Deze conceptnormen moeten nog onder andere goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. De inwerkingtreding van de nieuwe normen is voorzien op 1 juli 2025. Wij voorzien dat onze vergunningaanvraag daarna plaatsvindt. Op ons windpark zullen de nieuwe normen dus van toepassing zijn.

Categorie: 5. Hinder?

V: Windmolens passen niet in het landschap. 

A: We zijn ons bewust van het feit dat we door het plaatsen van de windmolens impact hebben op het landschap. Onderdeel van het proces wat we samen met de omwonenden doorlopen is hoe we ze op de beste wijze kunnen inpassen in dit landschap.

Bekend is dat iets sneller als lelijk bestempeld wordt wanneer je enkel overlast denkt te ervaren en sneller als mooi wanneer je er ook vruchten van kan plukken. Van deze molens gaat de omgeving ook zeker vruchten plukken

Daarnaast kunnen de boeren hun bedrijf versterken; de windmolens zijn een ‘vierde gewas’, een stabiele extra inkomstenstroom. Dit helpt deze ondernemers om ook in de toekomst hun (familie)bedrijven voort te zetten en door te geven aan de volgende generatie. Zo kunnen we het agrarische en groene karakter van de omgeving in stand te houden.

Categorie: 5. Hinder?

V: Hoe zit dat met de slagschaduw?

A: Slagschaduw ontstaat als de zon schijnt op een windmolen, waardoor achter de molen schaduw valt. Als de wieken dan draaien, beweegt die schaduw ook. Die bewegende schaduw heet slagschaduw. Mensen kunnen daar last van hebben als die schaduw bijvoorbeeld over een raam van het huis gaat.
Slagschaduw ontstaat vooral in de lente en de herfst. De zon staat dan lager, terwijl de zon nog wel met enige regelmaat schijnt. In de winter staat de zon nog lager en is de schaduw langer, maar schijnt de zon minder vaak. In de zomer is er de meeste zon, maar de zon staat dan hoger aan de hemel waardoor de schaduw van de windmolen aanzienlijk korter is.
De windmolens worden uitgerust met een stilstandregeling. Zodra de schaduw over een woning heen draait vallen de wieken stil. Zo valt er niet te veel slagschaduw op een woning. In de praktijk is dat maximaal 6 uur per woning per jaar.

Het Rijk is bezig met nieuwe normen. De conceptnorm is maximaal 6 uur per jaar en maximaal 20 minuten per dag. Deze conceptnorm moet nog onder andere goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. De inwerkingtreding van de nieuwe norm is voorzien op 1 juli 2025. Wij voorzien dat onze vergunningaanvraag daarna plaatsvindt. Op ons windpark zal de nieuwe norm dus van toepassing zijn.

Categorie: 5. Hinder?

V: Worden er veel vogels gedood door windmolens?

A: Er worden helaas zeker vogels gedood door windmolens. Per windmolen per jaar worden 10 tot 90 vogels geraakt. In heel Nederland gaat het om circa 50.000 vogels per jaar. Ter vergelijking: het wegverkeer is jaarlijks verantwoordelijk voor 2 miljoen dode vogels en de huiskatten voor circa 18 miljoen vogels.
Hoewel de invloed van windmolens op vogels beperkt is, hebben we er zeker oog voor. We doen uitgebreid onderzoek naar de effecten op de vogels die in het gebied leven en naar mogelijke verstoring van voedsel-, rust- en broedgebieden.
In de Eemshaven loopt nu een onderzoek naar de effecten van een zwarte wiek op de zichtbaarheid voor vogels. Eerste resultaten laten zien dat een zwarte wiek kan leiden tot minder botsingen door betere zichtbaarheid. Dit onderzoek is nog niet afgerond en de zwarte wiek wordt daarom in Nederland nog niet toegepast. We houden de ontwikkelingen hierover natuurlijk goed in de gaten.

Categorie: 5. Hinder?

V: Komt er een klachtenloket

A: Wij zijn een lokaal collectief en wij willen transparant, herkenbaar en benaderbaar opereren. Dit geldt voor iedereen, welke mening je ook over ons initiatief hebt.
Op dit moment zijn wij via deze website voornamelijk bereikbaar per mail, later zullen hier andere contactmogelijkheden aan toegevoegd worden.

Categorie: 5. Hinder?

V:  Komen er ook rode lampen op de windmolens?

A: De rode lampen op een windmolen moeten wettelijk aanwezig zijn (in nachturen) bij windmolens hoger dan 150m (tiphoogte).
Wij weten nog niet welk type molen en welke hoogte er in Windpark Waterwolf toegepast zal gaan worden, maar indien dit hoger dan 150m wordt, dan zijn de rode lampjes verplicht.
We zullen ons inspannen om lichten te minimaliseren, maar omdat we in Schiphol-gebied zitten, zullen we met de luchtvaartautoriteit moeten overleggen wat wel en niet kan. Dit onderwerp heeft zeker onze aandacht.

Categorie: 5. Hinder?
V: Hoe gaan jullie om met weerstand?
 
A: Wij zijn een lokaal collectief en we houden ons op een positieve manier bezig met het opwekken van schone energie. We vinden het belangrijk dat dit snel en goed gebeurt, met zo weinig mogelijk overlast bij omwonenden. Door de omwonenden zo vroeg mogelijk te betrekken en mee te laten profiteren van de windenergie, beperken we de weerstand. We willen liever niet verzanden in een discussie van voor en tegen. Daarvoor is het onderliggende probleem, klimaatverandering en energieafhankelijkheid te groot en te belangrijk voor nu en de volgende generaties. Daarom gaan we graag en met omwonenden in gesprek. Iedereen die wil, kan meepraten en dus ook mee beslissen. En via Meerwind mede-eigenaar van de molens worden. En profiteren van de winsten die voor een deel terugvloeien naar de directe omgeving. Kijk hier voor meer informatie.

Nederland is dichtbevolkt en daarom zijn er altijd mensen die op een windmolen uitkijken. Maar ook op kolencentrales, fabrieken, hoogspanningslijnen etc. De vraag is: blijven we afhankelijk van vervuilende energie met soms ingewikkelde geopolitieke achtergronden, of kiezen we voor onafhankelijkheid en een schone toekomst voor onze kinderen?

Staat je vraag er niet tussen? Stuur hem dan op via het contactformulier

©2024 Windpark Waterwolf