VRAAG & ANTWOORD

3. Waar?

Categorie: 3. Waar?

V: Waar komen de windmolens precies?

A: Dat weten wij (nog) niet. We zitten nog in de onderzoekfase. Komende tijd gaan we ons, samen met omwonenden hierover over beraden. We kijken goed naar het gebied, hoe het eruit ziet, welke kwaliteiten het heeft en welke gevoelens het oproept. De opstelling van het windpark moet hier goed bij passen. We nodigen u van harte uit om hierover mee te denken! Dat kan via onze contact-pagina.
Op dit moment is er enkel nog een zogenaamd ‘zoekgebied’ in het zuiden van de Haarlemmermeer.
Meer hierover valt te lezen onder locatie

Categorie: 3. Waar?

V: Wie heeft dit zoekgebied eigenlijk uitgekozen?

A: Dit zoekgebied en de randvoorwaarden hierbij, zijn bepaald door de gemeente Haarlemmermeer.

Categorie: 3. Waar?

V: Zo dicht bij Schiphol, is dat niet gevaarlijk?

A: Om de veiligheid te garanderen zijn er uiteraard randvoorwaarden voor het bouwen en plaatsen van objecten rond een luchthaven. Daar zullen wij ons vanzelfsprekend aan houden en instanties toetsen daarop.
Binnen het zoekgebied staan al zeven windmolens (langs de A4), die qua plaatsing en hoogte voldoen aan de regels rond het vliegverkeer van de luchthaven. De nabijheid van Schiphol stelt zeker een restrictie aan de hoogte van windmolens, maar maakt het niet onmogelijk.

Categorie: 3. Waar?

V: Waarom niet eerst windparken op zee en dan pas op land?

A: Voor de noodzakelijke snelle transitie naar fossielvrije energie moeten we eigenlijk alles tegelijk beetpakken. Voor de aarde kan het niet snel genoeg. Daarnaast zijn windmolens op land goedkoper en sneller te realiseren dan op zee.

Categorie: 3. Waar?

V: Daalt mijn woning in waarde?

A: Uit divers onderzoek blijkt dat woningen een paar procent minder waard kunnen worden; een effect dat in sommige gevallen slechts tijdelijk is. Na een tijdje stijgt de waarde weer. Op de website van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) staat een overzicht van de onderzoeken

Categorie: 3. Waar?

V: Het is toch veel te vol en druk in de Randstad om ook nog windmolens te plaatsen?

A: Dat is een gedachte die snel naar boven komt. De Randstad is inderdaad een druk en vol stuk Nederland.
Maar toch blijken er ook hier veel plekken beschikbaar en geschikt voor windmolens. Midden in die ‘drukke Randstad’ zijn er nog grote stukken dunbevolkt agrarisch gebied. Zo ook ons zoekgebied; dit bestaat voornamelijk uit de gronden van enkele tientallen agrariërs, met hun woningen en bedrijfsobjecten. De klimaatdoelen zijn zo groot, dat we óók de Randstad nodig hebben, we kunnen gewoon niet alle stroom die wij gebruiken alleen maar elders opwekken. Daarbij komt dat het voor het elektriciteitsnet efficiënt is om ook opwek dichtbij het verbruik te hebben.

Staat je vraag er niet tussen? Stuur hem dan op via het contactformulier

©2024 Windpark Waterwolf