VRAAG & ANTWOORD

1. Waarom windmolens?

V: Waarom hebben we windmolens nodig?
 
A: Dat we als wereld zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af moeten, behoeft tegenwoordig gelukkig nauwelijks meer een betoog. Niet alleen de opwarming van de aarde gaat zeer snel, met alle grote gevolgen van dien. Haarlemmermeer ligt flink onder zeeniveau, we willen graag droge voeten houden. Daarnaast is het nu meer dan ooit belangrijk dat we in onze eigen energiebehoefte voorzien en minder afhankelijk worden van andere landen.

Windenergie op land is onmisbaar als we onder het streefgetal van 1,5 graden temperatuurstijging willen blijven.
Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De CO2-uitstoot is 50 keer lager dan van die van ‘grijze’ stroom. Windmolens zijn daarnaast een simpele en bewezen techniek. Ze kunnen relatief snel geplaatst worden en (ook belangrijk) weer snel verwijderd (in vergelijking met bijvoorbeeld een kerncentrale).

V: Hoeveel elektriciteit wekt een windmolen op?

A: Dat is afhankelijk van de omvang van de molen. Hoe groter de molen, hoe meer deze opwekt.
Een vermogen van 3,5 MW is tegenwoordig zeer realistisch, wat resulteert in een stroomopbrengst van circa 11 miljoen kWh/jaar per molen.

V: Voor hoeveel huishoudens wekt een windmolen elektriciteit op?

A: Dit is een vraag die vaak wordt beantwoord uitgaande van een gemiddeld elektriciteitsverbruik van een huishouden van 3.000 kWh/jaar. Dan levert een 3,5 MW-molen genoeg voor circa 3.700 huishoudens.
Echter gaan huishoudens natuurlijk steeds meer elektriciteit verbruiken, en minder gas en benzine.
Er komen steeds meer warmtepompen, elektrische verwarming en moeten elektrische auto’s opgeladen worden.
10.000 kWh/jaar zal in zo’n geval geen vreemd verbruik worden, waarmee de 3,5 MW-molen dus 1.130 huishoudens van CO2-vrije energie kan gaan voorzien.


V: Hoe hoog worden de windmolens?

A: Dat weten wij nog niet. Er zijn uiteraard restricties in relatie tot de afstand tot Schiphol, zoals deze ook toegepast zijn op het kleinere windpark dat zich momenteel al bevindt langs de A4 bij Nieuw-Vennep.

V: Van welk type worden de windmolens?

A: Dat weten wij nog niet. In de fase waarin het initiatief zich momenteel bevindt, zijn alle opties uiteraard nog open. Het worden wel allemaal windmolens van dezelfde fabrikant. Dat geeft een uniform beeld.

V: Hoeveel windmolens gaan er geplaatst worden?

A: Op dit moment is dat nog niet bekend. Dit heeft alles te maken met het feit dat we nog in een onderzoekfase zitten. Wij denken op dit moment dat in het gebied plaats is voor maximaal 12 windmolens.

V: Hoeveel energie kan Windpark Waterwolf gaan opwekken?

A: Wij denken op dit moment dat het zoekgebied voor maximaal 12 windmolens ruimte biedt. Het type molen, de hoogte en daarmee het vermogen is op dit moment (maart 2023) nog niet bekend. Uitgaande van een vermogen van 3,5MW per molen kan dat dus 42 MW worden, wat resulteert in een verwachte opbrengst van 132 miljoen kWh (ongeveer 44.000 huishoudens).

V: Kan ik elektriciteit van de windmolens gaan afnemen?

A: We verkennen de mogelijkheden om via een lokale partij als Tegenstroom lokaal energie te leveren. In de loop van het project zal dit verder uitgewerkt worden. Als het lukt, kunnen klanten van Tegenstroom de stroom van het Windpark gebruiken. Daar moet bij worden gezegd: er lopen geen kabels van windmolens rechtstreeks naar huizen. De windmolens worden, net als iedere andere elektriciteitscentrale, aangesloten op het algemene elektriciteitsnet. Daar wordt steeds meer groene, lokaal opgewekte stroom ingevoerd. Dat grote net wordt dus langzaamaan steeds groener. 

V: Waarom niet enkel zonnepanelen?

A: Zon en wind vullen elkaar goed aan als energie-opwekkers, daarom zijn wij voorstanders van wind én zon! Als de zon schijnt is het vaak windstil en andersom. Windmolens leveren ook ‘s nachts en ‘s winters stroom.
Met enkel zonnepanelen (of enkel windmolens) wekken we gewoon niet genoeg op om de doelstellingen te halen.

V: wat als het niet waait?

A: Dan wekken wij niets op! Net als zonnepanelen in de nacht en een kolencentrale in onderhoud. Het stroomnetwerk wordt gevoed door verschillende bronnen die elkaar aanvullen en een totaal opleveren die ons altijd van elektriciteit kan blijven voorzien. We noemen dat de ‘energiemix’.
Op dit moment wordt het stroomnetwerk ook nog gevoed door kolen- en gascentrales, waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Leveringszekerheid kan gewaarborgd blijven door de koppeling van alle elektriciteitsnetten (om het simpel te zeggen: het waait altijd wel ergens en ergens schijnt de zon), maar ook door de snelle ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden op het gebied van elektriciteitsopslag. Kortom: we zitten in een transitie.

V: Wat is fossiele energie eigenlijk?

A: Fossiele energie noemen we de elektriciteit en warmte die we opwekken door het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit zijn met name kolen, olie en gas. Al deze producten zijn ontstaan doordat plantaardig en dierlijk materiaal miljoenen jaren onder grote druk is samengeperst diep in de aardkorst.
Voor het grootste deel bestaat dit materiaal uit koolwaterstoffen (C en H). Bij verbranding hiervan ontstaat samen met de benodigde zuurstof de CO2, het gas dat in de atmosfeer van de aarde zorgt voor de schadelijke opwarming van het klimaat die we momenteel ervaren.

V: Het elektriciteitsnet is toch al overbelast?
 

A: Op dit moment (voorjaar 2023) kunnen we stellen dat het erg druk aan het worden is op het elektriciteitsnet in Nederland. Netbeheerders staan voor grote uitdagingen om alle vraag en aanbod van elektriciteit in goede banen te leiden.
Veel netwerken blijken regelmatig op de top van hun capaciteit te zitten. Maar uiteraard wordt ook op dat vlak hard gewerkt aan capaciteitsuitbreiding door meer en dikkere elektriciteitskabels. Want de netbeheerders weten dat er veel meer stroom opgewekt en verbruikt zal gaan worden. We zitten in een energietransitie van fossiel naar CO2-vrij en dat maakt dat het soms weleens wringt op het elektriciteitsnet. Zowel de netbeheerders als de landelijke overheid zijn hier uiteraard heel druk mee bezig. We hebben veel contact met Liander, de netbeheerder van deze regio, over de mogelijkheden van aansluiting.

 

Staat je vraag er niet tussen? Stuur hem dan op via het contactformulier

©2024 Windpark Waterwolf